Mücevher Temizleme Ve Bakım Yöntemleri

Mücevher Temizleme Ve Bakım Yöntemleri

Her Altın Konak elmasının veya pırlantasının, parlaklığı ve ışıldaması mükemmel derecede dengelidir. Bununla birlikte, zamanla, çevresel etkenlerden kaynaklı, ürünün üzerinde yağ tabakaları oluşup, satın alındığı ilk halindeki parlaklığını kaybedecektir.
Pırlanta yüzüklerinizi ve mükemmel mücevherlerinizi, aldığınız günde ki kadar parlak tutmak için düzenli olarak bir pırlanta hakkında uzman olan bir kuyumcu tarafından temizlenmesi öneririz. Her zaman profesyonel temizlik hizmeti alamayabilirsiniz. Mücevherlerinizi kendinizin temizlemesi gerekecek zamanlar olabilir. Mücevherlerinizi kendiniz temizlemeyi düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken konuları sizlere bilgi amaçlı olarak aktarmak bizim asli görevlerimizdir.
Bu makalede, takılarınızı güvenli bir şekilde nasıl temizleneceğinizi anlatacağız. Bir pırlanta yüzüğü temizlemenin en iyi yolunu, elmas ve pırlanta küpelerin nasıl temizleneceğini, orijinal parlaklıklarını geri kazanmak için hangi maddeleri kullanacağınızı keşfedeceksiniz. Bu şekilde elmaslarınız her zaman yeni satın alınmış görünüşündeki ışıltısına sahip olacak.

PIRLANTA TEMİZLEME İLE İLGİLİ ŞEHİR EFSANELERİ

Pırlanta Temizleme 1

Pırlanta mücevherleri ve mücevherleri nasıl temizleyeceğinize dair ayrıntılara girmeden önce, bu konuyla ilgili bazı şehir efsanelerini anlatarak başlayalım.

EFSANE: EV TEMİZLİK MALZEMELERİNİN KULLANILMASI

Mücevherleri temizlemek için ev temizliğinde kullanılan maddeler söz konusu olduğunda, onarılamaz hasara neden olabilecek birçok ürün vardır. Bunlardan bazıları klor içeren, aseton gibi aşındırıcı maddeleri içerir. Klor gibi sert kimyasallar, alaşım oluşumunda kullanılan bazı ana metalleri parçalama yeteneğine sahiptir ve bu da ürün renginde bozulmaya neden olabilir.

Aşındırıcılar, altın gibi yumuşak bir metalin yüzeyinde küçük çizikler bırakabilir. Bu nedenle, takıları asla kabartma tozu veya toz temizleyicilerle temizlemeyiniz.

EFSANE: DİŞ MACUNU İLE TEMİZLEME

Yaygın bir şehir efsanesi de diş macununun mücevherlerinizi temizlemenin iyi bir yolu olduğudur. Bu yöntem, doğru bir yöntem değildir. Diş macunu içeriğindeki kimyasallardan dolayı mücevherlere zarar verebilir. Mücevheratta kullanılan metaller ve değerli taşlar, çizilmelere dayanma yeteneklerini temsil eden belirli bir sertlik derecesine sahiptir. Örneğin; 18 ayar sarı altın, 2.75 Mohs değerinde sertliğe sahipken, diş macunu 3/4 Mohs sertliğine sahiptir. Bu nedenle diş macunu, altın mücevherlerinizi çizebilir ve zarar verebilir.

Mücevherinizi temizlerken diş macununu kullanmanız durumunda, macunun bıraktığı kalıntıları ürünün ulaşılması zor yerlerinden çıkarmakta zorlanabilirsiniz. Macun kalıntıları sertleştiğinde, çıkarılması imkânsız bir hale de gelebilir.

EFSANE: ASİTLER VE ALKOL İLE TEMİZLEME

Birçok insanın yaptığının aksine, mücevherleri temizlerken limon suyu gibi asitlerden kaçınılmalıdır. Asitler çok serttir ve metalleri korozyona uğratabilir. Inci, opal, zümrüt, turkuaz, kehribar, mercan ve oniks gibi gözenekli değerli taşlara zarar verebilir. De-natüre alkol (metil alkoller olarak da adlandırılır) elmaslardaki yağlı birikimi temizlemek için kullanılabilirken, inci, opal veya zümrüt üzerinde kullanılmamalıdır.

EFSANE: ULTRASONİK MÜCEVHER TEMİZLEME MAKİNELERİ

“Kuyumcular elmas yüzükleri temizlemek için ne kullanıyorlar?”

Birçok kuyumcu, yüksek frekanslı ses dalgalarıyla çalışan ultrasonik mücevher temizleme makineleri kullanır. Bu ses dalgaları, ürünü kaplayan kiri gevşeten titreşimler gönderir. Bu yöntem bir uzmanın uygulaması ile çok etkili olmasına rağmen, evde kullanılması önerilmez. Bir uzmanın gözetiminde yapılmayan, ultrasonik mücevher temizleme işlemleri, mücevherler gibi hassas ürünlerin üzerindeki elmasları veya pırlantaları, takıldıkları yerden gevşetebilir ve hatta yerinden çıkarabilir.

EFSANE: KAYNAR SU İLE TEMİZLEME

Ultrasonik mücevher temizleme makinaları, sıcak su kullandığından dolayı bazı insanlar mücevherleri temizlemek için kaynar su kullanmanın iyi bir fikir olduğunu düşünmektedir. Bu fikir çok yanlıştır. Temizleme çözeltisinin ultrasonik bir mücevher temizleyicisindeki sıcaklığı, uygun olacak şekilde düzenlenir ve asla 100 santigrat derece kaynama noktasına ulaşmaz.

Kaynama noktasına erişmiş su, tanzanit, zümrüt, peridot ve turmalin gibi bazı değerli taşlara zarar verebilir. Değerli taşları kaynar suya koymak, sonrasında soğuk suyla durulamak, termal şoka neden olabilir. Bu da taşlar üzerinde kırılmalara veya bölünmelere yol açar. Ayrıca aşırı ısı, metali de etkileyerek genleşmesine (genişlemesine) ve taşı tutan tırnakların formundan çıkmasına, üründeki taşların gevşek bir şekilde tutulmasına neden olabilir.

  • PIRLANTA YÜZÜK NASIL TEMİZLENİR

Pırlanta Temizleme 2

Mücevherlerinizi profesyonelce temizlenmesi için bir kuyumcuya götürmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda nasıl temizleyeceğinizi bilmek, sizlerin açısından kullanışlı olabilir. Pırlanta mücevherlerinizi evde temizlemek, özel mücevher temizleyicileri gerektirmez. Mücevherinizi temizlemenin en kolay ve en iyi yolu sadece birkaç temizlik malzemesini içerir:

  • Az miktarda bulaşık deterjanı (tercihen doğal içerikli bir deterjan)
  • Biraz ılık su (kaynama noktasına erişmiş olmayan)
  • Yumuşak kıllara sahip, çocuk diş fırçası
  • Yumuşak ve temiz bir mikrofiber bez

Uygulama yöntemi: Bir kâseyi ılık suyla doldurun. Kâseye birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyin ve biraz karıştırın. Mücevherinizi yaklaşık 20 ila 40 dakika suya batırın. Deterjanın kire nüfuz etmesini sağlayın. Daha sonra taşı, diş fırçasıyla hafifçe fırçalayın. Fırçanın kıllarını ulaşılması zor yarıklara dikkatlice itin ve ardından ılık akan su altında durulayın. Mücevheri mikrofiber bezle kurulayın veya bir kağıt havlu üzerine koyun ve kurumasını bekleyin.

Uyarı: Beyaz altın pırlanta yüzükleri temizlerken, metal üzerinde aşırı fırçalama, Rodyum kaplamasına zarar verebileceğinden, çok dikkatli olmalısınız.

Bir pırlanta yüzüğü evde temizliyorsanız, bu temizliği düzenli olarak yapmanızda yarar vardır. Düzenli temizlik sadece yüzüğün parlak kalmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda uzun süren temizleme işlemini de kısaltır.

 

  • PIRLANTA KÜPE NASIL TEMİZLENİR

Pırlanta Temizleme 3

Pırlanta küpelerin temizlenmesi, pırlanta yüzüklerin temizlenmesine benzerdir. Pırlanta küpelerin daha sık temizlenmesi gereklidir. Özellikle her gün takarsanız, küpelerinizin üzerinde oluşan yağ miktarı artacaktır. Kulak deliğinin içinden geçen pim kısmına yağ ve havadaki kirler kolayca sıkışabilir ve bu da enfeksiyonlara neden olabilir. Küpeler aynı zamanda kozmetik, saç ürünleri ve tere daha fazla maruz kalmaktadır. Bu da hijyenik ve parlak hale getirmek için deterjanlı su çözeltisinden daha fazlasını gerektirebilir.

Pırlanta küpelerin nasıl temizleneceğine dair birçok yöntem kullanabilirsiniz ancak bu hassas işlemi yaparken doğru ürünleri kullanmak önemlidir. Pırlanta küpelerinizi göz kamaştırıcı bir şekilde temizlemek için, yumuşak kıllı bir fırça ile az miktardaki amonyaklı su seyreltisi içeren yumuşak bir solüsyon kullanabilirsiniz. Daha sonra ılık su altında durulayın ve ardından taşları tutan metal tırnaklara özel dikkat göstererek küpeleri tüy bırakmayan bir bezle hafifçe kurutun.

Küpelerinizi temizlemek için özel olarak tasarlanmış bir çözelti içeren temizleme ürünleri de satın alabilirsiniz. Çözeltinin pırlanta mücevherler için güvenli olduğundan emin olmanız gerekir. Bu tür temizleme kitlerinin paket üzerindeki talimatlarını okumanız ve sizin ürününüze uyumlu olduğunu kontrol etmeniz gerekir. Doğru temizleme kiti kullanmazsanız, ürününüz kalıcı zararlar görebilmektedir.

  • PIRLANTA MÜCEVHERLERİN KORUNMASI

Pırlanta Temizleme 4

Pırlanta mücevherlerinizi her gün düzenli olarak ve doğru bir şekilde temizlemek kadar önemlidir. Mücevherin parıltısını matlaştırabilecek hatta ona zarar verebilecek birçok günlük aktivite vardır. Muhteşem mücevherlerinizin yıllarca en iyi şekilde görünmesini sağlamak için aşağıdaki mücevher bakım yöntemlerini göz önünde bulundurunuz:

  • Cilt losyonları ve tozları ile temas, mücevherinizin parlaklığı üzerinde donma etkisi olan bir kalıntı bırakabilir. Saçınızı şekillendirdikten ve makyaj yaptıktan sonra mücevherlerinizi takınız.
  • Pırlanta yüzük ve küpelerle mümkünse duş almayınız. Sert su ve sabun pislikleri genellikle mücevherlerin üzerinde çıkarılması zor tabakalar bırakırken, şampuan ve saç kremi, zamanla metal üzerinde kalıcı etkiye sahip olabilecek zararlı kimyasallar içerebilmektedir.
  • Güçlü ev temizlik kimyasalları ile çalışırken daima koruyucu lastik eldiven giymelisiniz veya mücevherlerinizi çıkarmalısınız. Ağartıcı (çamaşır suyu vb.) klor içeren maddeler, mücevherdeki alaşımların zamanla bozulmasına neden olabilir .
  • Ev onarımları, bahçe işleri veya hareketli mobilyaların yerlerini değiştirmek gibi ağır işler yaparken mücevherinizi çıkarınız. Bir mücevhere gelen sert bir darbe, mücevherinizin fiziki görünüşüne zarar verecek, metal yüzeyinde çizikler ve hatta parçalanmaya yol açabilecektir.
  • Mücevher üzerindeki taşlara dokunmaktan kaçınmalısınız. Taşlara dokunmak, parmaklarınızdaki yağın taş yüzeyine geçmesine neden olur ve mücevher üzerindeki taşların daha mat görünmesine yol açar.
  • Yüzmeden önce mücevherlerinizi çıkarmalısınız. Klorun pırlantayı temizleme özelliği olsa bile, yüzerken yapacağınız hareketler mücevherinizin bulunduğu yerden çıkıp kaybolmasına neden olabilir. Bizden her zaman alışveriş yapan müşterilerimiz bu sorunu sıklıkla yaşamakta, hatta kaybettikleri mücevherlerin aynısını yeniden talep etmektedirler.

Mücevherlerinizi yılda iki kez profesyonel bir kuyumcu tarafından kontrol ettirip temizletmelisiniz. Kuyumcu, ürününüzün sağlamlığını kontrol edecek, taşları tutan uçlara ve montaj parçalarına bakacaktır. Böylece, mücevheriniz hasarlıysa, taşları düşüp kaybolmadan önce onarılabilecektir. Bizden aldığınız tüm mücevherin kontrollerini ve bakımını, garanti kapsamında belirtilen şekilde ücretsiz üstlenmekteyiz. Kullanıcı hatalarından kaynaklı onarımlar için ise onarımın salt maliyetini (gelir elde etmeden) sizden talep etmekteyiz.