Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?
Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?
Türkiye’de Dünya’da bir çok insan takı amaçlı olsun yatırım amaçlı olsun altın, alyans ve pırlanta gibi takılar takmaktadırlar. Türkiye’de hemen hemen herkes ufakta olsa altın sahibidir. Ancak insanlar kuyumculara güvenip altın almaktadırlar. Ne demek kuyumcuya güvenip altın almaktadırlar? Aslında şöyle çoğu insan altının gerçek olup olmadığı anlamayabilir anlamazda bazılarımız anlar ancak öyle kuyumcular var ki altından ufak tefek te anlasan sizleri kandırabilir. Altın kuyumcu sektöründe bu gibi insanların sayısı da çoktur.
Altın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sahte altın alırken altının test etmemizin bir çok yöntemi vardır. Sizler için uygulayabileceğiniz birkaç yöntemleri sırasıyla yazıyoruz. Bu yöntemleri uygulayıp biraz da olsa altının gerek olup olmadığını anlayabilir ve geri götürerek kuyumcuya sorgulatıp paranızı iade alabilirsiniz.
Gözle Kontrol Etmek
Gözünüzle altının kontrol ettiğinizde altında bir işaret, damga veya resmi bir işaret aramalısınız. Büyüteç işinizi kolaylaştıracaktır. Ürünün ayarı, kim imal etmiş, ürün saflığı gibi işaretleri bulmalısınız. Sahte ürünlerde de damga vesaire bulunacağı için ürüne iyice bakıp aşınma, solma, silinme var mı? bakmalısınız. Gözünüzle baktığınızda altın aşınmışsa anlayın ki altın başka bir madde üzerine kaplanmıştır.
Isırarak Kontrol Etmek
Altını ısırdığınızda altın ne kadar içeri göçerse altının değeri ve ayarı o kadar yüksektir. Altın fazla iz bırakmıyorsa değeri düşük demektir. Isırırken dişlerinize dikkat edin. Ancak kuruşun maddesine dikkat edin altın gibi ısırdığınızda içeri göçebilir. Kurşun üzeri altın kaplı ise ayırt etmeniz zordur.
Mıktanıs ile Kontrol Etmek
Güçlü ve sağlam bir mıknatıs bulun mıktanıs eğer altını çekiyorsa sahtedir. Mıktanıs altını çekmiyorsa gerçek bir altın olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak bazı kuyumcu ve altın satıcıları altına farklı metaryeller atarak altının çekim gücünü arttırmaktadır.
Yoğunluk Farkı ile Test Etmek
Altın parçasını ilk önce tartınız. Bir tane hassas tartı alın. Küçük bir şişeyi su ile doldurunuz. Şişenin yanında mililitre işaretleri varsa daha iyi olacaktır çünkü test için ölçümleri okumanızı kolaylaştıracaktır. Şişeyi ağzına kadar doldurmadığınız sürece ne kadar su kullandığınızın önemi yok çünkü içine altın ürünü atınca su düzeyi yükselecektir. Suyun düzeyini içine altın atmadan önce ve sonra tam olarak not ediniz. Altını şişenin içine koyunuz ve yeni oluşan su düzeyini not ediniz ve iki değer arasındaki farkı mililitre cinsinden hesaplayınız. Yoğunluğu şu formülle hesaplayabilirsiniz: Yoğunluk (özgül kütle) = kütle / yer değiştiren hacim.
Sonuç; 19 g/ml değerine yakınsa elinizdeki metal altın ya da yoğunluğu altın metaline benzeyen bir başka materyaldir. Örnek bir hesap için aşağıdaki hesaplama yolunu izleyebilirsiniz. Diyelim ki altın metalinden yapılmış nesne 38 gram ağırlıkta ve 2 mililitre suyu yerinden ediyor. Formülde bunları yerine koyunca [kütle (38 g)]/[yer değiştiren hacim (2 ml)], sonuç 19 g/ml olarak bulunur ve bu da altının yoğunluğuna çok yakındır. Farklı saflıktaki altın alaşımlarının g/ml oranının değişeceğini aklınızdan çıkarmayınız.
14 ayar sarı altın – 12,9 ila 13,6 g/ml
14 ayar beyaz altın – 12,6 ila 14,6 g/ml (paladyum alaşımlarında bu değer daha yüksektir)
18 ayar sarı altın – 15,2 ila 15,9 g/ml
18 ayar beyaz altın – 14,7 ila 16,9 g/ml
22 ayar altın – 17,7 ila 17,8 g/ml
Seramik Sürtme Testi
Altının sahte olup olmadığının en kolay yollarından biri de seramiğe sürttürmektir. Seramiğin üzerinde siyah bir iz oluşuyorsa altın gerçek değildir. Bu sürtünmede seramiğiniz çizilebilir dikkat edin.
Nitrik Asit Testi
Bunu evde denemeyin. Çünkü olası kazalara neden olabilir. Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime olup olmadığına bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır. Asit süt rengini alırsa nesne altınla kaplanmış gümüştür. Hiçbir tepkime olmazsa muhtemelen elinizdeki nesne gerçek altın metalidir.
Ses Testi
Altına bir çok kuyumcu ses testi yaparak anlamaktadır. Altını elinden bıraktığında altının çıkarttığı tok ses’den anlamaktadır. Gerçek olduğuna inandığınız altın ile sahte altını yere atarak ses denemenizi yapıp anlayabilirsiniz. Gerçek altın yok bir ses sahte altın çın sesi daha cılız ses çıkartacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Altında İşçilik Ücreti Varmı? Altın Bilezik ve Kolyede İşçilik Ücreti Nedir?
Yukarıda belirttiğimiz bu yöntemler altının %100 gerçek olup olmadığını anlamanıza yetmeyebilir. Burada en önemli nokta güvendiğiniz bir kuyucuya giderek altının gerçekliği sorgulatabilirsiniz.
Altınkonak gerçek ve sahte altının en kısa sürede anlar ve sizleri bilgilendirir. Altınınız sahte yada ayarı düşükse aldığınız yere götürüp para iadesi yada değişim yapabilirsiniz.