Doğru Alyansı Seçerken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Alyansın her sevginin sembolü olduğunu hepimiz biliriz. Tüm çiftler ömürlerinde en az bir kez alyans takmıştır. Peki, sevginin simgesi olan bu aksesuar hakkında neler biliyoruz? Alyans seçimizi yaparken neleri dikkate almalıyız? Sizlere seçimleriniz için yardımcı olabilecek bilgiler hazırladık. Umarız seçimlerinizde yol gösterici olacaktır.
Görünüşüne Göre Alyans Seçimi
Başlıktan da anlaşılacağı gibi bir alyansın gözle görülen dış görünüş özelliklerine taşıdığı özelliklerinden sizlere bahsetmek istiyoruz. Bir alyans taşımış olduğu özelliklere göre aşağıda anlatacağımız şekilde değerlendirilmektedir.
Renklerine göre: Alyanslar çeşitli renklerde imal edilebilmektedir. Genellikle, yeşil (yeşil tona yakın sarı renk) 14 ayar altın ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, roz (bakır rengi) ve beyaz (eriyik kurşun veya kalay) renkleri, ana renk sınıfı olarak karşımıza çıkmaktadır. Renk sınıfı üç çeşit olsa da bu renklere ait tonlar ve yüzey motiflerindeki işlemelerin farklı renklerde dolguları da yapılabilmektedir. Renkler için aşağıdaki bilgiyi lütfen inceleyiniz
- Sarı renk; altın madeninin doğal rengidir. Genellikle ton değişimi yapılarak 22 ayar altın ürünlerde kullanılmaktadır.
- Yeşil renk; sarı rengin yeşile çalan bir tonudur. 14 ayar ürünlerde sık karşılaşılır. Bu renk, altın madeninin içerisine karıştırılan (alloy vb.) katkı maddelerinin sayesinde elde edilir. Altının yeşil rengini elde ederken katkı maddelerinin karışım oranı, yeşil renkte de ton farklılıklarının oluşmasına neden olur. Yani, her yeşil rengin tonu aynı olmayabilir.
- Roz renk; bakır madeni rengindeki ürünlerdir. İki çeşit yapım tekniği ile roz renk elde edilmektedir. Birincisi, altın madeni eriyik haldeyken içerisine karıştırılan katkılar marifetiyledir. Bu yöntemde ürün kesildiğinde dahi görülen renk rozdur. İkincisi, elektroliz kaplama (rodaj vb.) yöntemi ile roz renge çevirmedir. Sonradan renk çevirimi yani bir nevi kaplama olduğu için zaman içerisinde aşınmaya bağlı olarak alt tabaka rengi görülebilmektedir.
- Beyaz renk; gümüş madeni rengindeki ürünlerdir. İki çeşit yapım tekniği ile beyaz renk elde edilmektedir. Birincisi, altın madeni eriyik haldeyken içerisine karıştırılan katkılar marifetiyledir. Bu yöntemde ürün kesildiğinde dahi görülen renk beyazdır. İkincisi, elektroliz kaplama (rodaj vb.) yöntemi ile beyaz renge çevirmedir. Sonradan renk çevirimi yani bir nevi kaplama olduğu için zaman içerisinde aşınmaya bağlı olarak alt tabaka rengi görülebilmektedir.
- Diğer renkler; metalin üzerine uygulanan kaplama veya işleme teknikleri ile elde edilmektedir. Bu renklerin uygulandığı ürünlerde zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak ton değişimleri görülebilmektedir.
Modellerine göre: Alyanslar çeşitli tasarımlara göre imal edilebilmektedir. Yılların eskitemediği klasik alyans modellerinin yanında, günümüzün yeni trendlerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak tasarımlar yaratılmaktadır. Gelişen teknoloji ile beğenilerinizi birleştiren imalat yöntemleri, eskiye nazaran tüm alyansların kalite standartlarını üst noktalara taşımıştır. Eskiden sadece insanların el becerisi ile üretilen ve dayanım açısından yeterli olmayan alyans modelleri günümüzde yeni teknoloji sayesinde daha dayanıklı bir şekilde üretilebilmektedir.