Altın Bozdururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Altin Bozdururken Nelere Dikkat Etmeliyiz Altinkonak.com.tr

ALTIN BOZDURURKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Altın madeni, insanlar keşfettiği günden bugüne her zaman değerli bir maden olmuştur. Çoğumuz yatırımlarımızı yaparken ve takılarımızı seçerken altın madenini tercih ederiz. Bunun birkaç nedeni vardır. İster yatırım amaçlı, isterse de takı olarak altın tercih eden kişiler, genellikle anında nakit paraya çevirebilme avantajından faydalanabilmektedir. Biz bu yazımızda her iki durumda da sizlerin karşılaşabileceği durumlardan bahsedeceğiz.

Altın madeni sizlere sunulurken iki farklı şekilde işlem görmektedir.

1. İşçilik gideri olmayan (İşçiliksiz altın ismi ile anılan) altın ürünleri:

Gram Altin Blog

Bu tür altın ürünlerinde işçilik gideri, yani altın madenini sizlere ulaştırana kadar harcanan emek ve parasal maliyet minimum düzeydedir. Böylece sizler, ürüne ödemiş olduğunuz paranın neredeyse tamamını sadece üründeki altın madenine ödemiş olursunuz. 24 ayar altın ürünleri “İşçiliksiz altın” denilen, ürün grubunu oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra, 22 ayar sarrafiye grubu (Çeyrek Altın, Yarım Altın, Tam Altın, Cumhuriyet Altını, Gremse vb.) altın ürünleri de işçiliğin minimal (Çok küçük değerlerde işçilik barındıran) düzeyde ürünlere yansıtıldığı yatırım altını grubunu oluşturmaktadır. Unutmayınız ki, aslında işçilik gideri olmayan bir altın ürünü yoktur. Örneğin, uluslararası piyasalarda 1 gram 24 ayar altın fiyatı 350 TL olsun. Fiziki olarak bu ürünü alabilmeniz, ürünün size ulaştırılması için harcanan emek ve işlemler (Ambalaj, paketleme vb. giderler) altının gram fiyatına yansıtılacaktır.

Sarrafİye Blog

Çoğumuz, 22 ayar bileziklerin ‘işçiliksiz altın’ olduğunu duymuş olabiliriz. Peki, bunun doğru olup olmadığını inceleyelim. Örneğin; 10 gram 22 ayar bir bilezik alacağız ve 22 ayar işlenmemiş altının gram fiyatı 300 TL olsun. 10 gram bileziğe ödeyeceğiniz para; 10 gram X 300 TL= 3.000 TL olmalıyken hiçbir zaman bu ücrete alamazsınız. Bunun nedenini basit bir anlatımla izah edelim; altın, bilezik yapılmak üzere imalathaneye gelir ve çalışanlar çeşitli işlemlerden geçirip bilezik haline getirir. Şimdi düşünün… İmalathanede çalışan insanlar bedava mı çalışıyor? Varsa kira, elektrik, su vb. giderler nasıl karşılanıyor? İşte, bu soruların cevabını elbette sizlerde biliyorsunuzdur. Bir bilezik, hatta sarrafiye ürünü (Çeyrek altın, yarım altın vb.) bile imal edilirken bu giderler yapılmaktadır. Şimdi gelelim konunun can alıcı kısmına… “O zaman işçiliksiz altın diye bir şey yok mu?” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, işçiliksiz altın ürünü aslında yok! Sadece imal ve diğer giderlerin küçük meblağlar olmasından dolayı, alım satım farkından kaynaklı az miktarlarda kayıp yaşayacağınız ürünlere “İŞÇİLİKSİZ ALTIN” denilmektedir.

2. İşçilik gideri olan (İşçilikli altın ismi ile anılan) altın ürünleri:

İŞÇİlİklİ Altin Blog

Bu ürün grubu, genellikle kullanım amaçlı şık takıların tasarlandığı, takı amaçlı kullanılan, çeşitli niteliklerdeki ürünleri ifade eder. İşçilikli ürün deyince akla hemen, 8 ayar, 14 ayar, 18 ayar ve 22 ayar bilezik haricindeki alaşım altın madeninden yapılan ürünler gelmektedir. Düşünceniz kısmen de olsa doğrudur. Daha detaylı bilgi edinebilmeniz açısından hem kuyum işletmesi hem de tüketici gözünden birkaç bilgiyi paylaşmak istiyoruz.

Öncelikle 1. maddede anlattığımız gibi ‘işçiliksiz altın’ diye bir ürünün fiziksel olarak mümkün olmadığını yineleyelim. Şimdi gelelim ‘işçilikli altın’ olarak anılan ürünlerin nasıl oluşturulduğuna ve maddesel değerinin tespit edilmesine.
Hepinizin de bildiği üzere, 14 ayar, 18 ayar ve 8 ayar altın alaşımları genellikle takı yapımında kullanılmaktadır. Ham-has altın (24 ayar) veya daha önceden alaşım yapılmış ham madde içerisine gümüş vb. gibi madenler belirli oranlarda karıştırılarak istenilen ayarda altın alaşımı elde edilir.
• Örneğin, 1000 gram 14 ayar altın alaşımı içerisinde 585 gram has altın dediğimiz, saf altın mevcuttur. Yani bu alaşım eritildiğinde 585 gram saf altın elde edilmektedir. Daha sonrasında istenilen ayardaki altın alaşımı, çeşitli takı türleri ve tasarımlarında son mamul olarak üretim aşamasına alınır. Örneğin, bir kolyeye dönüştürülmek için çeşitli işlemlerden geçirilir. Elbette ki ham alaşımı son ürüne dönüştürmek için emek ve diğer giderler harcanmaktadır. Şunun gibi düşünebilirsiniz; siz çalıştığınızda bunun karşılığını maaş olarak alıyorsanız, bu ürünleri sizlerin beğenisi ve kullanması için hazırlayan kişilerde bu iş karşılığında bir gelir elde etmelidir. Burada sizlerin zarara uğratılmaması açısından dikkat etmeniz gereken konulara da dikkat çekmek istiyoruz. Sizlerin de bildiği üzere, her ürüne harcanan emek veya iş gücü aynı değildir. Mesela bir altın zincirin yapımına harcanan gider ile bir altın bilekliğin yapımına harcanan gider ve emek aynı değildir. Bu nedenle satın aldığınız ürünlerin işçilik maliyetleri değişkenlik gösterecektir. İşçilik değişkenliğini pekiştirmek açısından farklı birkaç soru ile örnekleme yapalım. Bir ressamın el becerisi ile yaptığı portre ile yazıcı ile kağıda basılmış olan aynı portre eşdeğer midir? Bizce değildir… Veya milyonlarca liralık reklam yapan firma ile daha az bütçeli reklam yapan bir firmanın satmış olduğu birbirinin aynısı olan ürünlerin işçiliği yani giderleri aynı olabilir mi? Dolayısıyla satın almış olduğunuz altın ürünün fiyatı bu tür etkenler gibi çeşitli nedenlerle değişecektir.

Şimdi gelelim daha önceden satın aldığınız işçilikli ürünlerin bozdurulması hakkında birkaç dikkat edilmesi gereken hususa. Altın bozdururken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda maddeler halinde sıralayalım

• 1- Yüksek giderlere sahip firmaların altın ürünlerini bozdururken çok kayıp yaşayabilirsiniz: Sektörümüz içinde şubeleşmiş ve marka değeri oluşturmuş firma bulunmaktadır. Bu firmaların gerek mağaza gerekse de reklam giderleri çok yüksek bütçelere sahip olabilmektedir. Sizlere satılan bir ürünün içerisinde, ürünün altın maliyeti + mağaza giderleri + reklam giderleri vb. yansıtılmış olacaktır. Yani, satın almış olduğunuz ürün için yapılan tanıtım masrafını sizler ödemiş oluyorsunuz. Şimdi bir düşünün… Daha sonrasında ihtiyacınızdan dolayı ürününüzü bozdurmak için kuyumcuya gidiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz ki ürünün değeri sizin satın aldığınızdan çok çok düşük bir miktar tutuyor. Oysa aynı ürünü giderleri çok daha az bir yerden satın almış olsaydınız bozdururken çok büyük zararlar etmemiş olacaktınız. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken konuların en başında ürünü uygun fiyatlara satın almak olduğunu lütfen ihmal etmeyiniz. Altın Konak, seçkin kuyum markalarının ürünlerine eş değer kalitedeki ürünleri sizlere çok daha makul fiyatlarla sunmaktadır. Neticede, ürününüzü bozduracağınız zaman ürününüzün işçilik giderinden dolayı yaşadığınız kayıp size çok az yansımış olmaktadır.

• 2- Bozduracağınız altın ürünün gramını doğru olarak tespit etmelisiniz: Sizlerin de bildiği üzere, tartım işi büyük bir hassasiyet gerektirir. Bozduracağınız ürünün kütlesini doğru hesaplamayan bir kuyumcu, sizi çok büyük maddi zarara uğratabilir. Bunun önüne geçmek için satacağınız ürünün gramından emin olmanız gerekir. Mümkünse ürünün kütlesini kendi gözleriniz ile görebildiğiniz kuyumcuyu tercih ediniz. Altın Konak, büyük bir hassasiyet ile sizlerin gözü önünde tartım yaparak şüpheye asla meydan vermez.

Tarti Blog

• 3- Bozduracağınız altın ürünün kaç ayar olduğunu bilmelisiniz: Size satılan bir altın ürünü bozdurmaya gittiğinizde, ürününüzün sizin bildiğiniz ayarda olmadığını iddia eden art niyetli kuyumculara denk gelebilirsiniz. Mesela, 14 ayar bir altın ürünü, 8 ayar altın ürün gibi fiyatlandıran ve satın alan kuyumcuların mevcut olduğunu maalesef çeşitli sosyal medya platformlarından görmekteyiz. Bu işlem ile altın bozan firmaların sizlere çok büyük zararlar verebileceğini lütfen göz ardı etmeyiniz. Sizler için ürünlerin üzerinde yazan patentteki ifadelerin ne anlama geldiğini paylaşmak istedik. Lütfen satın aldığınız ürünlerde ayarına göre bu bilgilerin mevcut olduğunu kontrol ediniz; 10K 417 damgası: altın %41,7 saftır, 14K 585 damgası: altın %58,5 saftır, 18K 750 damgası: altın %75,7 saftır, 22K 917 damgası: altın %91,7 saftır, 24K 999 damgası: altın %99,9 saftır. Altın Konak, satacağınız altın ürünün kaç ayar olduğunu son teknoloji cihazlarla tespit eder ve sizlerin görmenizi sağlar.

Ayar Blog

• 4- Bozduracağınız altın ürünün üzerinde değersiz taş vb. materyal varsa dikkatli olmalısınız: Satmayı düşündüğünüz altın ürünün üzerindeki altın olmayan materyal miktarının size yanlış söylenmesi sizi büyük zarara uğratabilir. Örneğin taşlı 14 ayar bir kelepçeniz var ve bozdurmaya gittiniz. Kuyumcu ürünün üzerindeki taş miktarını yüksek kütleden hesaplayıp sizlere daha az ödeme yapabilir. Unutmayın ki değerli taş barındırmayan ürünlerin üzerindeki taşların kütlesi ürün kütlesinden eksiltilerek üründeki altın miktarı hesaplanıp ödeme yapılmaktadır. Altın Konak bu konuda çok hassas bir sistem ile çalışmaktadır. Ürününüzün üzerindeki taşların sayısı, taş adeti ile çarpılarak üründeki net miktarı bulunur ve sizlere ürünün ederi karşılığında net parasal ödemeyi yapar.

TaŞli Blog

• 5- Altın bozdurma işlemini genellikle bazı saatler arasında yapmanızda avantaj olabilir: Uluslararası piyasalar ve ülkelerin kendi iç piyasa taleplerine göre değişkenlik gösteren kurların olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bu nedenle uzmanların tespitine göre yerel piyasaların açılıp, arz-talep durumunun netleştiği saatler arasında altın satmak sizlere daha fazla gelir getirebilmektedir. Bu saatleri 11:30 civarı olarak yorumlayan Mehmet Ali Yıldırımtürk gibi uzmanlarda bulunmaktadır. Unutmayınız ki kesinlik söz konusu değildir. Altın Konak, yapmış olduğu kampanyalar ile sizlere birçok altın bozdurma işleminiz de dönemsel olarak avantajlar sunmaktadır.
Kısacası altın bozdurma işlemlerinde; ürününüzün kütlesine, ürünün ayarına (Ürünün içeriğindeki saf altın oranı), altın birim fiyatına göre fiyatlandırma yapıldığını unutmayınız!

Evet, bu yazımızda altın bozdurma işlemlerinizi en sağlıklı ve en kazançlı şekilde nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki iletişim verilerimizi kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Bilgi edinmek için: 0850 777 02 03 nolu telefon ve Whatsapp hattımızdan bizlere ulaşabilir, site içerisinde mevcut bulunan mesajlaşma bölümünü kullanabilirsiniz.