Doğal Elmas ve Pırlantalar ile Laboratuvar Taşları Arasındaki Farklar

Pirlanta Kesim

Doğal Elmas ve Pırlantalar ile Laboratuvar taşları arasındaki farkları aşağıda geniş bir anlatım ile sıraladık.

Dünyanın kabuğunda oluşan taşlar yerine, bilim adamları tarafından yapay ortamlarda geliştirilen taşlar da (Laboratuvar elmasları) kesinlikle gerçek elmaslardır. Yapay elmaslar da doğal elmaslarla aynı kimyasal ve optik özellikleri sergilerler.

Uzman gemologlar bile farkı göz ile ayırt edememektedir. Uzmanlar, sadece iyi bir inceleme ile taşlar hakkında kesin hüküm verebilmektedir. Burada sizlere gerçek bir elmas ile bir laboratuvar elması arasındaki farkları göstermeye çalışacağız. Her iki taş türü de takılarınızda kullanılmış olabilir. Bu taşları içeren takılarınızın incelenmesinde güçlükler yaşanmaktadır. Taşlar takılarda kullanıldığında incelemeler, taşın doğal veya yapay olduğuna kesin kanaat vermeyebilir. Doğal elmas ve pırlantalar ile laboratuvar taşları arasındaki farkları genellikle uzmanlar anlayabilir.

Bunun nedeni; takıdaki metalin, taşın niteliklerini tam anlamıyla incelenmesine engel olmasıdır. Tahminleriniz taşların doğal veya yapay olduğuna kanaat getirmenize maalesef yeterli olmayacaktır. Sizler için hazırladığımız bilgilendirmelerden faydalanmanız, doğru seçimleri yapmanızda yardımcı olacaktır. Laboratuar elmasları hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki bilgilendirmeleri okuyabilirsiniz.

Laboratuvar Elması nedir?

“Lab Grown Diamonds” adı ve LGD kısaltması ile bilinen elmaslar, gerçek elmaslardır.

Lab Diamonds (Yapay elmaslar) ve Natural Diamonds (Doğal elmaslar) temel olarak hem kimyasal hem de görsel olarak aynıdır.
LGD tıpkı doğal elmas gibidir. Dünyanın doğal şartlarında oluşmak yerine laboratuvarda oluşturulmuştur. LGD ve doğal elmaslar arasında görsel bir fark yoktur. Aynı şekilde parlarlar, aynı renk, aynı berraklık türlerine sahiplerdir ve aynı boyutlarda hatta şekillerde olabilirler. LGD üretmek te doğal elmasların oluşumu kadar zordur.

Karbon hem doğal hem de LGD de bulunan ana elementtir. LGD ve doğal elmaslar arasındaki tek kimyasal fark; çoğu doğal elmasın az miktarda azot içermesidir. LGD yani yapay elmaslar azot içermezler. Bu azot eksikliği gemologların doğal elmaslar ile yapay elmasları tespit etmelerinin bir yoludur. Lazer yazıt ve benzersiz floresan özellikleri de LGD ile doğal elmasların ayrımını yapabilmek için diğer belirleyici özelliklerdir.

Lab Diamond Sahte mi?

Hayır. Lab Diamond gerçek bir elmastır . Lab Grown Diamonds, Natural Diamonds ile aynı kimyasal ve görsel özelliklere sahip olduğundan, Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Lab Diamonds’u 2018’de bile gerçek olarak tanıdı.

Bir Lab Diamond, Kübik Zirkonya (CZ) ve Moissanite’den nasıl farklıdır?

Kübik Zirkonya ve Moissanite elmas simülanlarıdır. Bu, elmas gibi açık renkli olmasına rağmen, elmasla aynı kimyasal madde olmadığı anlamına gelir .

Lab Diamond – Kübik Zirkonya (CZ)

CZ, Diamond’dan daha yumuşaktır ve aşınma ile çizilir.

Kübik Zirkonya (CZ), ilk kez 1976’da yapılmış bir laboratuar mücevheridir. Doğal CZ diye bir şey yoktur. CZ tamamen renksiz veya çeşitli renklerde olabilir. Kusursuz. CZ, elmastan daha fazla renkli ışık (veya “ateş”) üretir, ancak genel olarak daha az ışığı yansıtır. Daha da önemlisi, CZ hiçbir yerde elmas kadar sert değildir. Bu nedenle, zamanla CZ genellikle çirkin çizikler ve aşınma geliştirir. Elmas ise insanoğlunun bildiği en zor maddedir ve aşınmaya karşı direnecektir.

Lab Diamonds ve Moissanite

Bir havai fişek gibi, Moissanite de WAY’den daha fazla parıldıyor.

Moissanite doğal olabilir, ancak nadirdir. Bunun yerine, bilim adamları mücevher için Moissanite oluşturuyor. 9.25 / 10 sertlikte, Moissanite CZ’den çok daha sert, ancak 10/10 Elmas’tan daha yumuşak. Moissanite renksiz ve renksiz olabilir. CZ veya Diamond’dan çok daha renkli bir ışıltı (“ateş”) gösterir. Doğal Elmas’a alternatif arayanlar için Moissanite’nin sertliği ve ışıltısı, Lab Diamonds ile birlikte dikkate alınması gereken iyi bir nişan taşı seçeneği haline getirir .

Lab Diamonds vs Natural Diamonds arasındaki farklar nelerdir?

Doğal Elmaslar ile Lab Elmaslar arasında görünüşte bir fark olmamasına rağmen, maliyet, değer, nadirlik ve sürdürülebilirlik açısından büyük farklılıklar vardır.

GÖRÜNÜM

Lab Diamonds ve Natural Diamonds tamamen aynı görünüyor.

Lab Diamonds ve Natural Diamonds arasında hiçbir fark yoktur. Hem Doğal hem de Lab Yetiştirilmiş Elmaslar renksiz veya renksiz olabilir. Her ikisi de çeşitli şeker renkleri olabilir. Benzer şekilde, hem Lab Diamonds hem de Natural Diamonds yuvarlak, prenses, oval, markiz, armut, yastık, parlak, zümrüt ve asscher gibi tüm standart şekillerde gelir. Lab ve Natural Diamonds’ın ışıltısı ve parlaklığı aynıdır. Görünüşte aynılar.

MALİYET

Lab Diamonds, Doğal Elmaslardan çok daha ucuzdur.

Beklediğiniz gibi, Lab Diamonds’ın fiyatı Doğal Elmaslardan çok daha az. Çünkü Doğal Elmaslar yaratmak için Doğa Ana’ya güveniyoruz, oysa kendi Elmas Elmaslarımızı yapıyoruz. Yüksek kaliteli Lab Grown Diamonds oldukça yenidir. Bu nedenle, Lab Diamonds’daki fiyatlar son birkaç yılda biraz değişiyor. Halen, benzer boyut, kesim, renk ve berraklıkta Lab Diamonds ile Natural Diamonds arasındaki bir karşılaştırmada Lab Diamond, Natural Diamond fiyatının yaklaşık% 30-50’sidir. Örneğin, yukarıda gösterilen taşlar şu şekilde listelenmiştir:

tip şekil Kesmek Renk berraklık Ölçümler Maliyet
Doğal yuvarlak Mükemmel G, VS2 6,63 x 6,68 x 4,14 mm $ 7713
laboratuvar yuvarlak Mükemmel G, VS2 6,72 x 6,75 x 4,15 mm $ 3776

Sürdürülebilirlik

Doğal Elmas Madenciliği çok sürdürülebilir değil.

Lab Diamonds oluşturmak daha sürdürülebilir.

Doğal Elmas, dünyanın derinliklerinde “kimberlit” adı verilen kayadan çıkarılan kristal berraklığında bir karbondur. Elmasların gerçek nadirliği hakkında çok fazla dedikodu var. Bu karışıklık “mücevher kalitesinde elmaslar” ile daha düşük kalitede elmaslar arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Doğru, her gün açılan birçok “endüstriyel matkap ucu kalitesi” pırlanta vardır. Ama parmağınızda istediğiniz şeyden şüpheliyiz. Gerçekte, yaklaşık 100.000 ton kaya kazılmalı ve 1.00ct D / Kusursuz bir elmas verebilecek tek bir kristal bulmak için araştırılmalıdır. Tahmin edebileceğiniz gibi, Doğal Elmasları çıkarmak için bu kadar Dünya’yı düzenli olarak taşımak çok sürdürülebilir bir uygulama değildir. Do Amore’un  her elmas alımında geri vermesinin bir nedeni budur .

Laboratuarda elmas oluşturmak ise çok daha sürdürülebilir. Lab Diamonds, boyuta ve yönteme bağlı olarak büyümesi bir hafta ile birkaç ay arasında sürer. Bilim adamları Lab Grown Diamonds oluşturmak için ortak öğeleri kullanırlar. Şu anda Lab Diamonds oluşturmanın iki yöntemi vardır. Bir yöntemde, bilim adamları doğal grafiti (kalem ucunuzdaki karbon gibi!) Aşırı basınç ve sıcaklıkla ezen büyük bir makineye yerleştiriyorlar – tıpkı Dünya’nın Doğal Elmaslar oluşturduğunda olduğu gibi. Bu yüksek basınç, yüksek sıcaklık (HPHT) işlemi grafitin elmas haline gelmesine neden olur. İkinci ve şimdi daha yaygın yöntem olan CVD’de, bilim adamları ortak gazlarla dolu küçük bir odaya bir elmas “tohum kristali” yerleştiriyorlar. Gazlar ısıtıldığında, tohum kristali üzerine karbon tabakası üzerine tabaka oluşturmaya başlarlar, bu da büyümesini sağlar.

Derecelendirme ve Sertifikasyon

Çiftler Doğal Elmas Sertifikası için GIA’yı seçmelidir.
Lab Diamond arayanlar Sertifikasyon için GCAL veya IGI seçmelidir.

Hemen hemen tüm mücevher laboratuvarları, DZ rengi ve FL-I3 berraklık ölçeklerinde Doğal Elmaslar sınıflar. Ancak birçok mücevher laboratuvarı Lab Diamonds’ı farklı şekilde derecelendirir.

Elmas sertifika görevimizde tartıştığımız gibi, Doğal Elmaslar için bir GIA Sertifikası seçmenizi öneririz . Ancak GIA, Lab Diamonds’ı aynı katı ölçekte derecelendirmediği ve AGS, Lab Grown Diamonds’ı hiç derecelendirmediği için Do Amore, Lab Diamond’unuz için bir GCAL veya bir IGI ABD Sertifikası seçmenizi önerir . Hem GCAL hem de IGI aynı DZ renk skalasını ve FL-I3 berraklık skalasını kullanır hem Doğal hem de Lab Diamonds için. GCAL’ın “sıfır tolerans” derecelendirme politikası vardır ve oldukça katı bir derecelendirme laboratuvarıdır. IGI ABD, katı olmasa da, daha iyi bilinir ve Lab Diamonds derecelendirme konusunda daha fazla deneyime sahiptir. Katı not almak isteyen çiftler bir GCAL Sertifikası seçmelidir. Geniş tanıma isteyen çiftler IGI düşünmelidir.

Lab Diamonds kusursuz mu?

Genellikle değil! Yukarıda tartışılan kusursuz Kübik Zirkonya (CZ) ve Moissanite’den farklı olarak Lab Diamonds, tıpkı Natural Diamonds gibi, gemologların “inklüzyonlar” olarak adlandırdığı iç işaretlere sahiptir . Lab Diamonds da kristal karbon olduğundan, tüyler, bulutlar ve saptama noktaları gibi Doğal Elmaslarla aynı tür kapanımlara sahiptirler . Lab Diamonds yapım şekli nedeniyle, bazı Lab Grown Diamonds da küçük metalik inklüzyonlara sahip olabilir .

Lab Diamond’ım olup olmadığını insanlar anlayacak mı?

Hayır! Onlara söylemedikçe değil. Lab Diamonds ve Natural Diamonds arasında çıplak gözle görsel bir fark yoktur.