Karat Ağırlığı (Carat)
Karat, bir pırlantanın ağırlığını (kütlesini) ifade eden bir terimdir. Yirminci yüzyıldan önce pırlantaların ağırlığını (kütlesini) eşdeğer ölçülerdeki küçük keçiboynuzu tohumları ile ölçerlerdi. Günümüzde kullandığımız karat kelimesi, işte bu keçiboynuzu tohumu anlamına gelen “carob seeds” adından gelmektedir.
Karat sözcüğü bazen pırlantanın boyutlarını ifade etmek için kullanılır ancak bu yanlıştır. Karat aslında metrik bir ağırlık (kütle) birimidir. Bir karat 0,2 gramdır (200 miligram).
1 karat birimi ifade etmek için 100 ‘puana’ bölünebilir. 0.75 karatlık bir pırlanta aynı zamanda ’75 puan’ ya da 3 / 4 karatlık bir pırlanta olarak tanımlanabilir.
Mücevherlerde kullanılan ve serbestçe satılan pırlantaların çoğu genellikle en fazla bir karat ağırlığındadır. Piyasada satılan tektaş yüzüklerde kullanılan pırlantalar, ortalama olarak 0,50 karatdan daha hafiftirler.
Ham pırlantalar kesilip tıraşlanarak son halini aldığında, pırlanta toplam karat ağırlığının 2/3’ünü yitirmektedir. Büyük ve kaliteli mücevherlerde kullanılan ham pırlantalar küçük olanlarından daha az bulunabildiğinden, aynı kalitedeki iki pırlantadan iki karatlık olanı, bir karatlık olanına göre çok çok daha pahalıdır.
Pırlantaların ağırlıklarındaki artış, “yüzey” çaplarından çok daha büyük olarak gerçekleşir. İdeal kesimli 1 karatlık bir pırlanta yaklaşık olarak 6.5mm genişliğe sahipken, bunun iki katı ağırlığındaki bir pırlantanın yüzey genişliği sadece 8.5mm olarak ölçülecek olup, bu da %30’dan az bir artışa tekabül edecektir.
DİKKAT: Alacağınız pırlantanın karatı (kütlesi), uluslararası geçerliliği olan gemoloji kuruluşları tarafından belirlenmiş olması, seçeceğiniz taşın gerçek karatını bilmenizi sağlayacaktır. Unutmayınız ki; pırlantanın karatı, özel tartılarla yapılmaktadır. Aldatılmamak için uzman kuruluşların belirlediği değerleri yansıtan, uluslar arası geçerli sertifikalı ürünleri tercih ediniz.