Uluslararası Geçerliliği Olan Pırlanta Sertifikası Nedir?

Hrd Gia

Sizlerinde bildiği üzere, elmas doğadan cevher halinde elde edilir. Taşın üzerinde yapılan kesme işlemlerinden sonra esas değerine kavuşur ve kesim şekillerine göre adlandırılır. Taşlar kesme işleminin akabinde, taşıdıkları niteliklere göre derecelendirmeye tabi tutulurlar. Uzmanların yüzyıllardır taşlara paha biçmek için  çeşitli kriterler oluşturduğunu ve bu kriterlere göre taşların özelliklerini tespit edip fiyatlandırma yaptığını biliyoruz. Taş özellikleri, taşın incelenmesi ile tespit edilmektedir. Bir uzman inceleme sonucu, E rengi bir taşa F rengi diyebilmektedir. Yani özellik tespiti, kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Bu nedenle tereddütlerin ve art niyetli insanların haksız çıkar elde etmemeleri için taşların özelliklerini tespit eden bağımsız kuruluşlar (HRD, GİA) oluşturulmuştur. Taşların özelliklerinin doğru tespit edilmesi, bağımsız kuruluşlardaki uzman gemologlar (taş bilimciler) tarafından yapılmaktadır. Özellikleri tespit edilen taşların, bilgilerini içeren, bir nevi kimlikleri sayılan, sertifikalardır. Pırlantanın uluslararası geçerli bir sertifikasının olması, taşın özelliklerinin kişiden kişiye göre değişkenlik göstermesinin önüne geçmiştir. Sizlerin ürünlere ödemiş olduğunuz ücretlerin, gerçekten belirtilen niteliklerdeki ürün için verdiğinizi kontrol etmenizde de yardımcı olacaktır. Günümüz dünyasında kolay ve hak edilmemiş kazanç sağlamak isteyen art niyetli kişilerin ağlarına düşmemek, sahte veya yapay pırlanta (CVD) satın almamak, istediğiniz özelliklerde pırlantaya sahip olmak istiyorsanız muhakkak uluslararası geçerliliği olan sertifikalı ürünleri tercih etmelisiniz.

Hrd Foto

Elmas ve pırlanta gibi ışıltıları ile ön plana çıkan değerli taşların kalitelerini belirleyen pek çok husus bulunuyor. Pırlanta alırken dikkat edilmesi gereken kuralları merak ediyorsak 4C kuralını bilmemiz gerekmektedir. Kesim (cut), ağırlık (carat), berraklık (clarity) ve renk (color) kriterlerinden oluşan 4C kuralı, pırlanta başta olmak üzere tüm değerli taşların fiyatının belirlenmesinde de önemli rol oynuyor. Pırlantanın rengi ne kadar beyaza yakınsa o denli kıymetli olarak kabul ediliyor. İçinin temizliği berraklık seviyesini ve kalitesini arttırıyor. Doğada küçük parçalar halinde bulunabilen pırlanta, nadiren büyük karatlar da çıkarılabildiği için karat büyüklüğü ile fiyatı arasında da doğru orantı bulunuyor. Bir pırlantanın kesimi ise direkt olarak parlaklığına etki ediyor.
Pırlanta satın almadan önce en başta büyüklüğüne karar vermek seçim yapmanızı kolaylaştırabilir. Sonrasında alacağınız pırlantalı alyans, kolye, küpe ya da tek taş için ayırdığınız bütçe seçim için kendine bir yol çizmenizi  sağlayabilir. Kesim, berraklık ve renk kriterleri en yüksek seviyede olan pırlantalar için ciddi bütçeler ayırmak gerekiyor. Eğer yüksek kalitede bir pırlanta için yeterli bir bütçeni yoksa bazı özelliklerinden feragat etmeniz gerekebilir. Pırlantanın ışıltısına direkt etkide bulunan kesim en önemli kalite standartlarından biri olarak kabul ediliyor. Pırlanta rengi ve iç temizliğinden bir miktar ödün verseniz de iyi bir kesimden vazgeçmemenizi tavsiye ediyoruz.
Pırlanta ve diğer değerli taşlar için 4C kuralı çok önemlidir. Peki satın alacağınız taşın bahsedilen özellikleri taşıyıp taşımadığından nasıl öğrenebilirsiniz? Bu aşamada mücevherin bir nevi kimliği görevi gören mücevher sertifikası devreye giriyor.
Pek çok uzman tarafından 4C kuralına +1 olarak eklenmesi gerektiği düşünülen sertifika, değerli taş almayı düşünenlerin aklındaki soruları silmelerine yardımcı oluyor. Sertifika nedir sorusu satın alınan pırlanta ve diğer değerli taşların gerçek değerini detaylı olarak anlatan bir kalite belgesi olarak cevaplanabilir. Pırlanta sertifikası, 4C kriterleri yönünden taşın özelliklerini barındırıyorken taşın cilalanma kalitesi ve simetrisi gibi özelliklere de ayrıntılı bir şekilde yer veriyor. Kesim derecesi, şekil bilgileri, taşın sertifikalandırıldığı tarih ve rapor numarası gibi bilgiler de sertifikada yer alan bilgiler arasında bulunuyor.
Bağımsız bir taş bilim enstitüsü tarafından verilen pırlanta ve mücevher sertifikaları, alanlarında uzman taş bilimcilerin çeşitli teknik aletler yardımı ile taşı detaylıca incelemeleri sonucunda ortaya koydukları bir rapor görevi görüyor. Takı üzerinde yer alan pırlanta ve değerli taşların büyüklüğü 0,3 karata kadarsa üreticilerin kendi oluşturdukları sertifikalar yeterli olarak görülüyor. Eğer satın almayı düşündüğünüz aksesuarda 0,3 karatın üstünde bir değerli taş kullanıldıysa satın aldığınız kuyumcudan uluslararası geçerliliği olan bir sertifika talep etmen gerekiyor.
Sertifikanın pek çok konuda alıcıyı koruduğu bilinen bir gerçek. Herhangi bir hırsızlıkla karşı karşıya kaldığında sertifikanız sizi korumaya da devam ediyor. Uluslararası geçerlilikte sertifikalı pırlanta satın aldığınızda, dünyanın dört bir yanında pırlantanın size ait olduğunu kanıtlamış oluyorsunuz.
Dünyanın dört bir yanında pek çok gemoloji enstitüsü pırlanta ve diğer değerli taşlar için sertifika veriyor olsa da uluslararası platformda itibarı bulunan az sayıda enstitü bulunuyor. Amerika Gemoloji Enstitüsü en çok tanınan taş bilim enstitüleri arasında başta geliyor. Değerli taş alanında otorite olarak kabul gören enstitü, 1931 yılında kurulan sivil bir örgüt. Dünyanın her yerinde kullanılan 4C kuralını öne sürmesi ile tanınan enstitü, incelediği değerli taşlara GIA sertifikası veriyor. GIA sertifikalı pırlanta satın alarak dünyanın herhangi bir yerinde değerinden feragat etmeyerek satmayı garanti altına alabilirsiniz.
Dünyanın en büyük pırlanta test laboratuvarına sahip olan HDR Antwerp, uluslararası geçerli sertifika sunan diğer kuruluşların başında geliyor. 1976 yılında Belçika’da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan kurum, sunduğu HDR sertifikası ile pırlantanın kalitesi garanti altına alıyor. Avrupa Gemoloji Laboratuvarı (EGL), Uluslararası Gemoloji Enstitüsü (IGI) ve Amerikan Gemoloji Derneği Laboratuvarları (AGSL) uluslararası saygınlığı olan diğer kurumlar arasında geliyor.
Sizde pırlantalı mücevher satın alırken uluslararası sertifikalı ürünleri tercih ederek mücevherinizi garantili olarak satın alabilirsiniz.
GIA Sertifikası Nedir?
GIA Sertifikası, 1931 yılında Amerika’da kurulan bağımsız vakıf firması tarafından verilmektedir. Dünya’da belirlenen standartlarına uygun, pırlantanın gerçek olduğunu ve hangi kalitede olduğunu ortaya koyar. GIA, Uluslararası Derecelendirme Sistemi’nin Dünya’da öncüsüdür. Derecelendirme sayesinde, pırlantaların üzerine seri numaraları işlenir. Belirtilen seri numaraları ile sertifikalar karşılaştırılarak kıyaslanır ve sertifikanın doğruluğu ispatlanmış olur. Ürünün üzerinde belirtilen seri numarası pırlantanın kemer bölümüne işlenmektedir.
GIA Sertifikası, 4C olarak belirtilen karat, berraklık, renk ve kesim kriterleri dışında pırlantanın sentetik veya sahte, benzer bir madde olup olmadığı, geçirdiği tüm işlemleri belirtir.
Uzman gemologlar tarafından laboratuvar ortamında pırlantanın incelemesini yapılarak, çıkan sonuca göre sertifika üretmektedirler. Bu şekilde pırlantaya ait en ufak detaylar gözden kaçmamış oluyor ve nitelendirilmiş oluyor.
Uluslararası ortamlarda kabul sağlamış olan GIA Sertifikası bulunan ürünler orijinaldır ve rahatlıkla satın alınıp, kullanılabilir. Sertifikadan şüphe edersek, GIA’nın İnternet sitesinden seri numarası arama bölümünden satın almış olduğunuz ürünün seri numarasını girerek doğruluğunu teyit etmiş oluruz. GIA Sertifikası, pırlantanın değerini ölçen etkenleri değiştirebildiğinden dolayı, fiyatı belirleyen etkenlerdendir. Örneğin, pırlanta ne kadar renksizliğe yakınsa o kadar değeri fazladır. Doğada oluşan elmasların ise birden fazla çeşidi, rengi ve özelliği vardır. Bu yüzden incelenmeye ve doğru sınıflandırılmaya ihtiyaç vardır. GIA Sertifikasında pırlantanın rengi en ince detayına kadar belirtilir. Bu da pırlantanın kalitesini gösterir.
Gia

Firma Sertifikası:

Bir kurumun kendi ürününe uluslararası bir laboratuvar olmaksızın kendi insiyatifi ile değerleme yapıp müşterisine verdiği sertifikadır. Uluslararası geçerliliği yoktur.

‘’Firma sertifikası kabul edilebilir mi?’’ sorularına ise şöyle cevap verebiliriz:

Doğru beyan politikasını esas edinmiş usta bir kuyumcu ( pırlanta uzmanı) veya kurum tarafından  tarafından yazılmışsa kabul edilmesinde bir mahsur yoktur. Fakat yukarıda sadece kısaca değindiğimiz ve kendi içerisinde daha bir çok alt başlığı olan bu konuların uzman olmayan kimseler tarafından verilmiş bir sertifikanın da suistimale açık olduğunu da belirtmek isteriz.

Bazı ürünlere müşterilerin isteği üzere sertifika çıkartıyoruz.

Bilgi edinmek için: 0850 777 02 03 nolu telefon ve Whatsapp hattımızdan bizlere ulaşabilir, site içerisinde mevcut bulunan mesajlaşma bölümünü kullanabilirsiniz.